İdrarda Hemoglobin
21 Temmuz 2024

İdrarda Hemoglobin


Yapılan idrar tahlili sonucunda idrarda görülen hemoglobine tıp alanında hemoglobinüri denir. Bu durumda idrarda hemoglobin olması, idrarın renginin değişmesine neden olur. Hastanın idrar rengi kırmızıdan kahverengiye kadar değişebilir. İdrarda hemoglobin görülmesi, idrarda alyuvar (kırmızı kan hücresi) olduğuna işaret eder.

Ayrıca, çok sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma veya hiç idrara çıkmama gibi şikâyetler de idrarda hemoglobin olduğunun belirtileri arasındadır. İdrarda ciddi miktarda hemoglobin görülmesi, böbrek hastalığının habercisi olabilir. Vücutta atılması gereken hemoglobin, alyuvarların yozlaşması sonucu ortaya çıkar. Alyuvarlar içindeki hemoglobin, kan plazmasında serbest hale geçerek idrar testinde hemoglobin olarak tespit edilir. Bu, az da olsa iç kanama olduğunu gösterebilir. Daha sonra bu durum, idrara karışarak koyu kırmızı renk verir. Alyuvarların yol açtığı hastalıklarda özellikle hemoglobinüriye rastlanır. Hemoglobin, demir iyonu içeren bir yapıdır ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobin, insan sağlığı için çok önemlidir. Hemoglobin eksikliği veya fonksiyonlarındaki bozulmalar, kişinin anemi gibi büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olabilir.

İdrarda Hemoglobin Görülme Nedenleri ve Belirtileri

İdrarda hemoglobin, fiziksel yorgunluk ve soğuğa maruz kalma sonucunda sağlıklı bir insanda bile görülebilir. Normal bir insanın idrarında hemoglobin görülmesi, kişide şiddetli terleme, yüksek ateş, bitkinlik, üşüme ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca difteri, kızıl, tifo, sıtma, yılan sokmaları, mantar zehirlenmeleri, zatürre, bulaşıcı hastalıklar ve gebelik zehirlenmesi gibi rahatsızlıklarda da idrarda hemoglobin görülebilir. Bu tür şikâyetlerin sonucunda, normal bir insanın yaptırdığı idrar tahlilinde genellikle idrarda hemoglobin bulgusuna rastlanır. İdrar kırmızı bir renk aldığında, alyuvarların idrarda bütün olarak bulunması söz konusudur. Bunu anlamak için idrar tortusu mikroskop altında incelenir. Eğer alyuvar görülmezse hastaya hemoglobinüri teşhisi konur. Ancak hemoglobinüri bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. İdrarda hemoglobin görülmesi genellikle soğuktan kaynaklanır. Kişinin kendisini soğuktan koruması, bu bulguya maruz kalmaması için önemlidir.

İdrarda Hemoglobin Bulunması Durumları

İdrarda hemoglobin, normal ve sağlıklı bir insanda görülme olasılığı sıfırdır. Sağlıklı bir insanın idrarında hemoglobin bulunmaz. İdrarda hemoglobin bulunması, idrarın kanlı olarak gelmesine neden olur. İdrarda hemoglobin bulunabileceği durumlar şunlardır:

  • Böbrek taşı olması
  • Aşırı yapılan egzersiz
  • Şiddetli travmalar
  • Mesane enfeksiyonu
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Böbreklerde görülen enfeksiyonlar
  • Orak hücreli anemi
  • Bazı ağır ilaçların kullanımı

İdrarda hemoglobin görülmesi, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bu durum tıbbi olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, idrarda hemoglobin tespit edildiğinde bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Neden Kokar?

İdrar Neden Kokar?

Haber Bülteni

Güncel

Gebelikte İdrar Tahlili

Gebelikte İdrar Tahlili

Güncel

İdrarda Şeker Nedenleri?

İdrarda Şeker Nedenleri?

Güncel

İdrar Testi Neden Yapılır?

İdrar Testi Neden Yapılır?

İdrar Sonrası Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sonrası Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Tuvaletten Sonra Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

Tuvaletten Sonra Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

İdrar Mikroskobisi

İdrar Mikroskobisi

İdrarda Keton Pozitif Olması Nedenleri?

İdrarda Keton Pozitif Olması Nedenleri?

Bulanık İdrara Hangi Durumlar Sebep Olur?

Bulanık İdrara Hangi Durumlar Sebep Olur?

İdrar Neden Köpürür?

İdrar Neden Köpürür?