İdrarda Şeker Nedenleri?
22 Haziran 2024

İdrarda Şeker Nedenleri?

İdrarda şeker, genelde çok düşük seviyelerde bulunur veya hiç bulunmayabilir. Glukozüri olarak da bilinen idrarda anormal bir şekilde yüksek miktarda şeker bulunması genellikle yüksek kan şekeri seviyesinin bir sonucudur. Yüksek kan şekeri genellikle tedavi edilmeyen diyabet sonucunda oluşmaktadır. Normal şartlarda kan böbreklerde filtre edildiğinde, şeker kalıntısı süzülen sıvıdan idrara geçmez. Ancak kan şekeri seviyesi yüksek ise bu şeker idrara geçer. Vücut, bu şekeri idrara salgılamadan önce süzülen sıvıdan tekrar absorbe eder. İdrarda şeker, laboratuvarda veya evde idrar dipstik testi ile test edilir. Yüksek kan şekeri ve şeker hastalığı ile bağlantılı olduğundan şüphe duyarsanız bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

İdrarda Şeker Nedenleri

İdrarda şeker görülmesine genel olarak yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, aşırı susuzluk ya da açlık ve sık sık idrara çıkma gibi diyabet belirtileri eşlik eder. İdrarda şekerin olması çoğu durumda şeker hastalığı ile ilişkili belirtileri beraberinde getirir. Sık enfeksiyon, sinirlilik, görme kaybı ya da görmede değişiklik, yaraların yavaş iyileşmesi, ellerde veya ayaklarda olağandışı karıncalanmalar gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. İdrarda şekerin nedeni genellikle prediyabet ya da diyabet nedeniyle ortaya çıkar. İdrarda şeker görülmesine birçok koşul neden olabilir. Bu nedenler şunlardır:

  • Çok yüksek kan şekeri düzeyi olan diyabet için yetersiz tedavi alınması
  • Ciddi yüksek kan şekeri düzeyleri ile ilişkili kontrolsüz diyabet
  • Böbrek nakli
  • Nefrotik sendrom
  • Gebelik
  • Hiperglisemi
  • Prediyabet

İdrarda Şekerin Teşhisi

İdrarda şekerin teşhisi genellikle idrar testleri ile yapılır. İdrar örneği laboratuvarda analiz edilerek glukoz seviyeleri ölçülür. Ayrıca, evde kullanılabilecek idrar dipstik testi de glukozüriyi tespit etmek için kullanılabilir. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için kan testleri de yapılabilir. Teşhis konulduğunda, altta yatan nedenin belirlenmesi için ek testler gerekebilir.

İdrarda Şeker Tedavisi

Birçok idrarda şeker vakası, herhangi bir tedavi gerektirmez. Basit önlemler alarak daha sağlıklı bir yaşam sürmek çoğu vakayı düzeltir. Bazen ise daha odaklanmış tedaviler gerekebilir. İdrarda şeker için iki çeşit tedavi yöntemi vardır: ev tedavisi ve ilaç tedavisi.

İdrarda Şeker İçin Ev Tedavileri

  • Paketlenmiş gıdalardan, tatlılardan ve basit şekerden uzak durun. İhtiyacınız olandan fazla karbonhidrat tüketmeyin.
  • Aşırı kilolarınızdan kurtulun.
  • Çemen otu ve kudret narı tüketmenin kan şekerini kontrol altında tuttuğu bilinmektedir. Bu sayede idrarda şeker düşebilir.
  • Günde en az 8 bardak su için.

İdrarda Şeker İçin İlaç Tedavisi

Yakın zamanlarda yapılan araştırmalara göre dapagliflozin ve canagliflozin ilaçları, şeker hastalarında kan şekerinin düşürülmesini sağlamaktadır. Bu ilaçlar sayesinde idrarda şeker oranı düşürülebilir.

İdrarda şekerin tespiti ve tedavisi, erken dönemde yapılması gereken önemli bir adımdır. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Rengi

İdrar Rengi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Gece İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Gece İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrarda Nitrit Pozitif Tedavisi

İdrarda Nitrit Pozitif Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bel Ağrısı Yapar mı?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bel Ağrısı Yapar mı?

Güncel

Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır mı?

Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır mı?

Güncel

Gece İdrar Kaçırma Nedenleri?

Gece İdrar Kaçırma Nedenleri?