İdrar Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

İdrar Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Zorluğu

İdrar zorluğu, vücudun idrar torbası ve idrar yollarında meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle idrarın dışarıya atılmasında yaşanan güçlük durumudur. Bu rahatsızlıklar arasında enfeksiyonlar, iltihaplar, böbrek taşları ve tümörler yer alabilir. İdrar yollarında tıkanıklık yaratacak bu tür durumlar, idrar zorluğuna yol açabilir. Kadınlarda gebelik dönemi, erkeklerde ise prostat rahatsızlıkları bu tür problemlerle karşılaşma olasılığını artırır. Özellikle idrar yollarında enfeksiyon oluşumu ciddi bir sağlık sorunudur. Cinsel organların temiz tutulmaması, kullanılan iç çamaşırlarının dezenfekte edilmemesi ve cinsel birleşmelerin bakteri ortamı oluşturması gibi etkenler de idrar zorluğu kapsamında değerlendirilebilir.

İdrar Zorluğu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yollarının işlevini yerine getirememesinin altında yatan birçok sebep vardır ve çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır:

  • İdrarın çok az miktarda ve koyu sarı renkte gelmesi
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve yavaş sıvı akışı
  • İdrar yaparken zorlanma, ağrı ve yanma hissi
  • Cinsel ilişki sırasında bölgede oluşan ağrılar
  • Alt karın bölgesinde kasılmalar
  • Kadınlarda beyaz renkte akıntının meydana gelmesi
  • İdrar noktasında aşırı kaşıntı hissi

İdrar Zorluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar zorluğunun tedavisi, rahatsızlığın şiddetine ve idrar testlerine göre hekim tarafından teşhis edilir. Bu noktada önemli olan, vakit kaybetmeden yaşanan bu rahatsızlığın bir an önce doktor eşliğinde tedavi edilmesidir. İdrar zorluğu ciddi bir sorun teşkil ediyorsa, cerrahi operasyon ile idrar yoluna sondaj takılarak kesedeki sıvının dışarı atılması sağlanarak tedavi işlemi yapılır. Öte yandan, hekim tavsiyesi ile temin edilen ilaçların kullanımı, enfeksiyon sonucu meydana gelen iltihabı giderip iyileşme sürecine hız kazandırır. Ayrıca, sabit kalmamak ve sürekli oturmayıp yürüyüş yapmak, idrar kanalının açılmasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Neden Kokar?

İdrar Neden Kokar?

Haber Bülteni