İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Kristal

Normal ve sağlıklı bireylerin idrarında kristal görülmez ya da çok az miktarda görülebilir. İdrarda kristal görülmesi, böbrek taşlarının veya böbrek kumlarının belirtisi olabilir. Kristallerin miktarı çok fazla değilse herhangi bir belirti gözlenmeyebilir. Ancak kristaller birikerek büyüyebilir ve böbrek taşlarının oluşumuna sebep olabilir. İdrarda bol miktarda kristal bulunması oldukça ağrılı bir durum olup, idrarda kan görülmesine neden olabilir.

İdrarda Kristal Oluşmasının Sebepleri

Susuz Kalma: İdrar çoğunlukla sudan oluşmaktadır. Yeterli su içilmezse idrardaki su miktarı azalır. İdrar hacmi azalırsa, idrarda erimiş olarak bulunan bazı maddeler kristalleşmeye başlar. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda su içilmelidir. İnsan vücudu susuz kalmamalıdır.

İdrarda pH Değişikliği: İdrar pH'ı belli bir aralıkta bulunur. Bu aralıkta kristal görülmemektedir. pH aralığında değişiklikler olmaya başladığında ise idrarda kristal oluşmasına zemin hazırlanır. İdrar pH'sinin 7'nin altında olduğu aralıkta asidik idrarlarda genelde kalsiyum oksalat kristalleri görülür. İdrar pH'sinin 7'nin üzerinde olduğu aralıkta alkali idrarlarda kalsiyum fosfat kristalleri oluşmaya başlayabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları idrar pH'sini değiştirir ve idrarda kristallerin oluşmasına zemin hazırlar.

Yiyecekler: Protein bakımından zengin beslenme idrarda kristal oluşumuna neden olabilir. Protein bakımından zengin beslenme sonucunda idrarda ürik asit ve kalsiyum miktarları artar. Bu durumda idrarın yoğunluğunda değişiklik meydana gelir ve kristaller oluşmaya başlar. Burada susuzlukta görülenin aksine suyun azalması yerine, kristalleri oluşturacak maddelerin artışı söz konusudur. Ayrıca protein bakımından zengin bir beslenme sonucu idrardaki asit özelliği artışına sebep olur ve idrardaki maddelerin kristalleşmesine neden olur. Tuzlu yiyecekleri fazla tüketmek de idrarla kalsiyumun fazla atılmasına neden olur. Bu durumda da kalsiyum kristalleri idrarda görülmeye başlanır. Kalsiyumun fazlalığı idrarla atılması sonucunda böbreklerde ve idrar yollarında kalsiyum taşı görülme olasılığı çok yüksektir. Kalsiyum taşlarının ve kristallerinin oluşmaması için tuz tüketimini azaltmak gerekir.

İdrarda enfeksiyon veya başka bir sorun görülmüyorsa ve idrarda bol kristal saptanırsa, kişiye doktoru tarafından bol su içmesi önerilir. Bir hafta sonra idrar tahlili tekrar edilir ve genelde idrardaki kristalleşmenin de ortadan kalktığı görülür.

Ekstra Bilgiler

İdrarda kristal oluşumunu önlemek için aşağıdaki önerilere dikkat edilmelidir:

  • Günlük su tüketimini artırmak
  • Protein ve tuz tüketimini sınırlamak
  • Düzenli böbrek kontrolleri yaptırmak
  • İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek

İdrarda kristal oluşumu, böbrek sağlığının önemli bir göstergesidir. Bu nedenle, idrar tahlillerindeki kristal varlığı ciddiye alınmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Kokulu İdrar Tedavisi

Kokulu İdrar Tedavisi

Editörün Seçtiği

Yeşil İdrar Sebepleri

Yeşil İdrar Sebepleri

İdrarda Dansite Oranı

İdrarda Dansite Oranı

Haber Bülteni