İdrar Boşaltamama Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

İdrar Boşaltamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Boşaltamama

İdrar boşaltamama, metabolizmanın çeşitli sebeplerden dolayı işlevini yerine getiremeyerek, idrar yollarında birçok rahatsızlığın meydana gelmesi durumudur. İdrar kesesi, böbreklerin süzdüğü sıvının birikimini sağlar. İdrar borusu aracılığıyla toplanan sıvılar dışarı atılır. Ancak bazı sağlık problemleri nedeniyle idrar boşaltımı yapılamaz. İdrar kesesi ve yollarının iltihaplanması, bakteriler ile enfeksiyon kapması sonucu idrar boşaltamama problemi ortaya çıkar.

Mesanenin aşırı şekilde gıdaların arıtımından elde edilen sıvıları toplamasıyla birlikte sinirler tarafından idrar aktarımı yönünde beyne sinyal gider. Beyin ise idrar boşaltımını sağlamak için bünyeyi kontrol eder. İdrar yapmada zorlanma meydana gelirse, idrar kesesinin kasılıp gevşemede duraksaması bu uyarıları geri yollar, böylece idrar boşaltamama sorunu oluşur. Cinsel organlar aracılığıyla idrar bölgesine ulaşan mikropların varlığı, sağlık açısından büyük bir sıkıntı meydana getirerek sindirim sistemiyle alınan sıvının karında kalmasına neden olur. Böbrek taşı ve kumu idrar yolunu kapatır. Ayrıca bel soğukluğu, sinirsel bozukluklar, üşütme, erkeklerde prostat oluşumu gibi etkenler de idrarda zorlanmaya sebep olur.

  • Yavaş ve çok az miktarda idrar yapmak
  • Sıklıkla idrara çıkma isteği
  • İdrar yapıldığı anda yanma hissi
  • Cinsel ilişkide ağrı oluşumu
  • Karın kısmının altında kasılma
  • Kadınların vajinasında akıntı
  • Koyu sarı idrar

İdrar Boşaltamama Durumunun Tedavi Yöntemi

İdrarın tam anlamda sağlanamaması halinde, şiddeti ne olursa olsun doktora başvurulmalıdır. Gerekli idrar tahlillerinin yapılmasıyla hastalık teşhisi konulup tedavi yöntemi belirlenir. Ciddi sorun teşkil eden idrar boşaltamama durumu mevcut ise cerrahi operasyonlarla tedavi yapılması olasıdır. Ameliyat ile idrar yoluna sondaj takılarak mesanede biriken ve doğal yoldan çıkarılamayan idrarın dışarı atılması sağlanır. Bunun yanı sıra, hekimin önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte İdrar Tahlili

Gebelikte İdrar Tahlili

Deve İdrarı Şifası

Deve İdrarı Şifası

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

İdrar Rengi

İdrar Rengi

Güncel

İdrarda Yassı Epitelin Olmasın Nedenleri

İdrarda Yassı Epitelin Olmasın Nedenleri