İdrar Tahlili Yapılırken Neler Test Edilir?
25 Temmuz 2024

İdrar Tahlili Yapılırken Neler Test Edilir?

İdrar Tahlili

İdrar tahlili, idrar içindeki maddeleri değerlendirerek idrar yolu enfeksiyonlarından şeker hastalığına kadar vücutta bulunan birçok hastalığın teşhis edilmesinde kullanılır. Normalde idrarın yoğunluğu ve rengi belirli aralıklardadır. Ancak çeşitli rahatsızlıklar sonucu idrarın renginde ve kıvamında değişiklikler görülebilir. Örneğin, idrarın renginin koyu olması vücudun susuz kaldığının habercisidir.

İdrar Tahlili Neden Yapılır?

  • Kişilerin sağlık durumlarının değerlendirilmesinde
  • Hamilelik kontrollerinde
  • Cerrahi ameliyatlar öncesinde hastaların durumunun kontrolü için
  • Çeşitli karın, sırt, bel ağrıları, idrar yaparken yaşanan ağrılar, idrarda kan görülmesi gibi durumlarda rahatsızlığa tanı koymak için
  • Teşhis konulan bir rahatsızlığı kontrol etmek amacıyla yapılan testlerdir


İdrar, yaklaşık 100'den fazla testin yapılabileceği bir vücut sıvısıdır. Örneğin, kadınlar hamile olup olmadıklarını eczaneden aldıkları hamilelik testiyle bir miktar idrar kullanarak öğrenebilirler. İdrar yoluyla yapılan testler şunlardır:

Makroskopik Analiz:

İdrarın rengi açık sarı ile koyu sarı arasında değişir. Günlük hayatta tükettiğimiz birçok yiyecek ve içecek, kullanılan ilaçlar idrarın renginin değişmesine neden olabilir. Uzun dönem bu şekilde olması böbrek rahatsızlıkları veya şeker hastalığının belirtisi olabilir. Vücut susuz kaldığı zaman idrarın rengi koyu sarı şeklinde görülürken, idrarda kan olması idrarın renginin kırmızıya dönmesine yol açar. İdrar normalde berrak renktedir. İçerisine karışan kan, parazit, bakteri ve mayalar idrarın bulanıklaşmasına neden olur. İdrarın yoğunluğu 1000-1030 arasında değişir. İdrarın 1030'dan daha fazla bir yoğunluğa sahip olması az su içilmesi, ishal, kusma, aşırı terleme gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

İdrarın yoğunluğunun 1005'in altına düşmesi böbrek hastalıkları, bol miktarda sıvı alınması, idrar söktürücülerin kullanımı nedeniyle meydana gelir. İdrarın pH değeri 4.6 ile 8.0 arasındadır. Süt ürünlerin tüketimi, limon gibi asitli gıdalar tüketilmesi idrardaki pH değerinin değişmesine neden olur. pH değerinin 8.0 üzerine çıkması kusma, böbrek rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda görülür. pH değerinin 7.0 değerinin altında olması ise akciğer hastalıkları, şeker, ishal, susuzluk, açlık, yüksek dozda alkol alımı, yüksek dozda aspirin alımı gibi durumlarda ortaya çıkar. İdrarda bulunan protein çeşitli böbrek hastalıklarına, şeker hastalığına, kalp yetmezliği, kanser, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara işaret edebilir. İdrarda bulunan şeker, şeker hastalığına, böbrek hastalıkları ve karaciğer hasarlarının habercisidir. İdrarda normalde keton bulunmaz. Keton açlıkta, bilinçsiz diyet yapanlarda ve oruç tutan kişilerde pozitif olarak görülür. İdrarda enfeksiyon olması halinde nitrit de pozitif çıkar. Bilirubin bulunması, karaciğer hasarları, ürobilinojen ise siroz, hepatit B gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Mikroskobik Analiz:

İdrarda alyuvar ve akyuvar genelde bulunmaz. Bu bulgular idrar yollarında oluşan taş ve kum, böbrek iltihaplanmaları, mesane tümörleri, idrar yolu enfeksiyonlarında görülür. İdrarda bulunan kristaller ise taş ve kum belirtisi olup, görülen çeşitli hücreler ise araştırılmalıdır. Bu hücreler kanser hücreleri de olabilir.

İdrar Tahlili Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İdrar tahlili yapılmadan önce kullanılan ilaçlar, kadınların regl döneminde olması, çeşitli idrar söktürücü ilaçlar idrar tahlilinin yanlış sonuç vermesine yol açabileceği için bunlara dikkat edilmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yürüker

25 Temmuz 2024 Perşembe

İdrarım bayağı koyu renkte ve yoğunluğu da oldukça yüksek çıktı, acaba susuz mu kaldım yoksa böbreklerimde mi bir sorun var? Ayrıca idrarda protein ve şeker bulunması neler ifade ediyor, ciddi bir şey olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yürükler,

İdrar renginizin koyu ve yoğunluğunun yüksek olması genelde vücudunuzun susuz kaldığına işaret eder. Yeterince su içmediğinizde idrarınız daha konsantre hale gelir ve daha koyu bir renkte olur. Ancak, böbreklerinizde bir sorun olup olmadığını anlamak için de bu belirtiler önemlidir. Özellikle idrarda protein ve şeker bulunması, böbrek fonksiyonlarında bir problem veya başka bir sağlık sorunu olabileceğine işaret edebilir.

Bu durum ciddi olabilir ve ihmal edilmemesi gerekir. En kısa zamanda bir doktora başvurup gerekli testleri yaptırmanız önemlidir. Böylece durumunuzun sebebi net bir şekilde anlaşılır ve uygun tedaviye başlanır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni