Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi
21 Temmuz 2024

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissi


Erkeklerde idrar kaçırma hissi, mesanenin veya idrar torbasının istem dışı olarak idrar kaçırması anlamına gelmektedir. Bu durum, çoğunlukla üriner sistem bozuklukları veya prostat sorunları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Aslında, erkekler idrar tutma konusunda kadınlardan daha şanslıdır çünkü idrar tutma kasları daha kuvvetlidir. Bunun sebebi, erkeklerde üretranın daha uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Kadınlarda ise üretra daha kısadır ve çocuk doğurma, cinsel birleşme gibi sebepler sonucunda bu yapı daha çabuk bozulabilmektedir. Ancak, yaşam kalitesi erkeklerde daha hızlı bozulur. Erkekler, bu durum karşısında hızlı bir şekilde uzman doktora başvururken, yapılan araştırmalara göre, kadınlar bu gibi durumları çoğu kez gizlemektedirler. Erkeklerin doktora başvurma oranları daha yüksektir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hissinin Oluşma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Erkeklerde idrar kaçırma hissinin en önemli nedenlerinden biri, prostat büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan idrar yolu tıkanıklığının tedavi edilememesidir. Prostat büyümesi, elli yaşından sonra erkekler için oldukça önemli bir sorun haline gelmektedir. Bazen bu durum, erkeklerde çok daha erken yaşlarda da gözlemlenebilir. Her prostat büyümesi durumu, mesane çıkım tıkanıklığına yol açmaz. Ancak, tedavi edilmezse bu durum ilerleyerek tıkanıklıklara sebep olabilir. Tedavi edilmezse, mesane içerisindeki basınç artarak mesane duvarını geri dönüşü olmayacak şekilde bozabilir. Mesane hem depolama hem de boşaltma işlevini tam olarak yerine getiremez ve bu da erkeklerde idrar kaçırma hissine sebep olur.

Bu tip hastalıklarda bilinçli ve düzenli tedavi oranının artması ile bu gibi durumlarda azalma görülmeye başlanmıştır. Prostat ameliyatı sonrası süreçte de erkeklerde idrar kaçırma hissi oldukça yaşanabilen problemlerden biridir. Ameliyat sürecinde veya geç kalınan ameliyat sonucunda idrar tutmayı sağlayan üriner sistemin zarar görmesi nedeniyle bu durum meydana gelebilir. Bu hastalığın tedavisinde kas egzersizleri çok önemlidir. Tedavide sfinkteri güçlendiren egzersizler ve medikal ajanlar kullanılır. Son çare olarak da cerrahi müdahale ile erkeklerde idrar kaçırma hissi için altın standart olarak kabul edilen suni üretral sfinkter kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir.

İdrar Kaçırma Hissinin Diğer Nedenleri

Erkeklerde idrar kaçırma hissinin diğer nedenleri şunlardır:
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Mesane taşları
  • Nörolojik hastalıklar (örneğin, Parkinson hastalığı, multipl skleroz)
  • Diabetes mellitus (şeker hastalığı)
  • İdrar torbasının aşırı aktif olması

Tedavi Yöntemleri

İdrar kaçırma hissinin tedavisinde aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
  • Davranışsal tedaviler: Mesane eğitimi ve sıvı alımının düzenlenmesi.
  • Medikal tedaviler: İlaçlar ve medikal ajanlar.
  • Pelvik taban kas egzersizleri: Kegel egzersizleri.
  • Cerrahi müdahale: Suni üretral sfinkter ve diğer cerrahi yöntemler.

Sonuç

Erkeklerde idrar kaçırma hissi, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumun erken teşhisi ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşır. Ürologlar ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından sunulan çeşitli tedavi yöntemleri, hastaların bu sorunu aşmasına yardımcı olabilir. Erkeklerin bu tür belirtilerle karşılaştıklarında derhal bir uzmana başvurmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kokulu İdrar Tedavisi

Kokulu İdrar Tedavisi

İdrarda Kreatinin Değeri

İdrarda Kreatinin Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Kültürü Nasıl Yapılır?

İdrar Kültürü Nasıl Yapılır?

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?

Uykuda İdrar Kaçırmanın Nedenleri?

İdrar Damlaması Tedavisi

İdrar Damlaması Tedavisi

Koyu İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Koyu İdrar Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Rengi

İdrar Rengi

Güncel

İdrar Dansitesi Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Dansitesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi