İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu İltihabı

İdrar yolu iltihabı, idrar kanallarının herhangi bir kısmını etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Bu iltihaplanma alt idrar kanalını etkilediğinde basit mesane enfeksiyonu (Sistit), üst idrar yolunu etkilediği zaman böbrek enfeksiyonu (Piyelonefrit) olarak adlandırılır. İdrar yolu iltihabı kadınlarda daha sık görülür. Kadınların %50'si bu hastalıkla karşılaşmıştır. Bunun sebebi kadınlarda idrar yolu kanallarının daha kısa olması ve bu nedenle mikrop kapma riskinin daha yüksek olmasıdır.

İdrar yolu iltihabının belirtileri yaşlı ve çocuklarda çok belirgin değildir. Tedavi edildikten sonra tekrarlama olasılığı yüksektir. Bazı kişilerde genetik özelliklerden dolayı hastalık sıklıkla görülür.

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri

  • En çok görülen belirti idrar sırasında yanma hissidir. Bu his sabah yapılan ilk idrar sırasında daha belirgin olur. İdrar dışında cinsel organda kaşıntı da olabilir. İdrar yolu iltihabının belirtileri alkol kullanımı sonrasında daha belirgin olur.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanma.
  • İdrarda ağır koku, kan ya da bulanık renk.
  • Sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı.
  • İdrardan hemen sonra tekrar idrar hissi.
  • Cinsel organda istem dışı akıntı.
  • Karın bölgesinde ağrı ve titreme.
  • İdrarı tam olarak yapamama.
  • Ateş, baş dönmesi ve kusma.
  • Böbrek taşları.
İdrar Yolu İltihabı Sebepleri

İdrar yolu iltihaplanmasının sebebi bakteriler ve virüslerdir. Bu hastalık türünde %95 oranında E. Coli bakterisi görülür. Bu bakteri ve virüsler çeşitli nedenlerden bulaşır ve hastalığa neden olabilir.
  • Cinsel organı iyi temizlememe: Yanlış tuvalet alışkanlığı bakteri bulaşmasının başlıca nedenidir. Dışkıda zararlı ve iltihap yapıcı bakteriler bulunur. Bu da idrar yolu iltihabına neden olur. Bu yüzden tuvalet temizliği doğru bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca kullanılan tuvalet temiz olmalı ve iç çamaşırları sıklıkla değiştirilmelidir.
  • İdrar kanallarındaki tıkanmalar: Prostat, böbrek taşı ve doğumsal nedenler idrar kanallarının tıkanmasına neden olabilir. İdrar kanallarındaki tıkanmalar idrar yoğunluğunu artırır. Artan idrar yoğunluğunda bakteri ve virüsler daha kolay çoğalır ve iltihaplanmaya neden olur.
  • Cinsel ilişkide korunmama: Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık vardır. Cinsel ilişki sırasında partneriniz tarafından E. Coli bakterisi bulaşabilir ve idrar yolu iltihabı oluşabilir.
  • İdrar yaparken mesaneyi tam olarak boşaltmamak: Mesanede kalan idrar bakterilerin oluşması için elverişli bir ortam olur. Bu yüzden idrarı tam olarak yapmak gerekmektedir.
  • Vajina astarının incelmesi: Kadınlarda menopoz sonrası vajina astarı incelir ve bakteriler vajina duvarlarına yapışır. Bu da hastalığa neden olur.
  • Kabızlık: Kabızlık sırasında dışkılama gerçekleşmez ve sindirim sistemindeki bakteriler idrar yolu iltihabına neden olabilir.
İdrar Yolu İltihabı Tedavi Yöntemleri

Hastalığın belirtilerinin birkaçını hissetmeniz durumunda derhal doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Yapılacak bazı testler sonucunda hastalığa neden olan bakteri ya da virüs tespit edilip uygun tedavi yöntemine başlanır. Bunun dışında doktorunuzun size önereceği bazı tavsiyeler de olabilir. Bunlar;
  • Bol bol su içmek: Bolca su tüketmek idrar yolu iltihaplanması tedavi sürecinde en doğal yoldur. Bol bol su içmek hem böbreklerin düzenli ve sürekli çalışmasını sağlayarak zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca idrardaki bakteri yoğunluğunu azaltarak hastalıktan kaynaklanan ağrıların dinmesine yardımcı olur.
  • İlaç ve antibiyotik tedavisi: İdrar yolu iltihaplanması tedavilerinde genellikle antibiyotik tedavi uygulanır. Trimetoprim ve Nitrofurantoin doktorların sıklıkla verdiği antibiyotiklerdir. Verilecek antibiyotik türü bakteri kültürüne göre değişiklik gösterebilir. Sizden alınacak idrar örneği ile bakteri tespiti yapılır ve uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca menopoz dönemindeki kadınlara vajinal östrojen desteği de yapılabilir.
  • İdrar kanallarının açılması: İdrar kanallarının tıkandığı durumlarda ilk olarak bu kanalların açılması gerekmektedir. Bunun için cerrahi operasyon gerekebilir. Çünkü idrar yollarını tıkayan böbrek taşlarının alınması ve daha sonra idrar yolu iltihabı tedavi sürecine başlanması gerekir.
  • Kötü alışkanlıklardan uzak durmak: Hastalık sırasında beslenme ve bazı konulara dikkat etmek gerekir. Alkol, sigara, asitli içecek ve kahve tüketimi azaltılmalı ve bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kınay

12 Temmuz 2024 Cuma

İdrar yaparken yanma hissi ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissediyorum. Bu belirtiler idrar yolu iltihabına işaret eder mi? Bir de son zamanlarda mesanemi tam olarak boşaltamıyorum, bunun sebebi ne olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kınay,

Yaşadığınız belirtiler idrar yolu enfeksiyonu (İYE) gibi bir duruma işaret edebilir. İdrar yaparken yanma hissi ve sık idrara çıkma ihtiyacı, İYE'nin yaygın belirtileri arasındadır. Ayrıca, mesanenizi tam olarak boşaltamama hissi de bu duruma eşlik edebilir. Ancak, bu belirtiler başka sağlık sorunlarının da habercisi olabilir, bu nedenle bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak kesin teşhisi koyacak ve uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Neden Kokar?

İdrar Neden Kokar?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Sonrası İdrar Yapamama Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Sonrası İdrar Yapamama Riskleri ve Sonrası

Gebelikte İdrarda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrarda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Damlaması Tedavisi

İdrar Damlaması Tedavisi

Güncel

İdrar Kültürü Nasıl Yapılır?

İdrar Kültürü Nasıl Yapılır?