İdrar Yollarında Taş Teşhisi
21 Temmuz 2024

İdrar Yollarında Taş Teşhisi

İdrar Yollarında Taş

İdrar yollarında taş, doğrudan böbreklerde başlayan ve sağ ile sol üreter adı verilen iki kanal tüpü aracılığıyla idrar kesesine ulaşan bir durumdur. İdrar kesesinden sonra üretra yoluyla vücuttan atılır. İdrarla atılan bazı mineraller, böbrek hücreleri arasında çökelerek böbrek taşları oluşturur ve idrar yollarında taş oluşumu gözlenebilir. Bu taşlar, böbreklerde meydana gelir ve belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra idrar kanallarına geçer. Taşa bağlı olarak meydana gelen ağrılar, en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir. Birçok kişi doğum sancısından daha fazla şiddetli olduğunu ifade etmektedir.

İdrar Yollarında Taş Ağrısı

İdrar yollarında taş ağrısı, çoğunlukla taşın idrar akışını engellemesi sonucu meydana gelen basınç ve kas spazmına bağlı olarak ortaya çıkar. Genel olarak sağ veya sol böğür bölgesi ağrısı veya kasık bölgesinde oluşan şiddetli ağrı şeklinde kendini gösterir. Nedenleri tam anlamıyla bilinmemektedir. Kuzey ülkelerinde yaşayan insanlarda %10-20 oranında, Türkiye'nin Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde ise %20-25 oranında sık rastlanır. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen bir hastalıktır. Kişi taş düşürdükten sonra tekrar taş oluşma ihtimali %50 civarındadır. İdrar yollarında taş, küçük yaştaki çocuklarda da görülebilir.

İdrar Yollarında Taş Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis için ilk olarak radyolojik görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Ultrasonografi ve klasik röntgen filmleri ile birçok taş görüntüsü elde edilebilir. Son dönemde gelişen ince kesitli tomografi makineleri, idrar yollarında taş teşhisi için oldukça başarılı yöntemler arasındadır. Bu cihazlar sayesinde eskiden sık kullanılan ilaçlı böbrek görüntülerine olan ihtiyaç azalmıştır. Tanıyı doğru bir şekilde desteklemek ve taş rahatsızlığının ciddiyetini anlamak için idrar tahlili ve kan sayımı gibi yöntemler de kullanılmalıdır.

İdrar Yollarında Taş Oluşumunu Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

  • İdrar yollarında taş hastalığı, bölgesel ve diyete bağlı olarak gelişen bir hastalık olduğu için sıvı tüketimi ve sıvı atılımını artırmak önemlidir. Günlük olarak 8-10 bardak su tüketmek, taş oluşumunu engellemede etkili ve kolay bir yöntemdir.
  • Kalsiyum alımını azaltmak yerine normal düzeyde tutmak gerekir. Çünkü kalsiyumun azaltılması idrar yollarında taş oluşumuna neden olabilir.
  • Genellikle sağduyulu diyet yapma durumu olarak nitelendirilen, aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemli olan protein, tuz ve doymuş yağların daha az kullanıldığı diyet önerilir.
  • Hasta kırmızı renkte bitkiler olarak bilinen yaban mersini, kiraz ve gilaboru gibi bitkilerden tüketerek taş oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca maydanozun dalları, mısır püskülü, ayran üzerindeki beyaz su, avokadonun taze yaprakları idrar söktürücü etkisi olan ve taş düşürmeye yardımcı gıdalar arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrarda Kreatinin Değeri

İdrarda Kreatinin Değeri

Haber Bülteni

Güncel

Koyu İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Koyu İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Güncel

İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Kristal Belirtileri ve Tedavisi