İdrarda Lökosit Bulunmasının Nedenleri
24 Temmuz 2024

İdrarda Lökosit Bulunmasının Nedenleri

İdrarda Lökosit

İdrarda görülen lökosit, tehlikeli bir durum olmamakla birlikte, kişinin enfeksiyon kaptığına işaret eder. İdrarda lökosit bulunması, idrarda bakteri ve mikropların varlığından kaynaklanan bir enfeksiyonun göstergesidir. Aynı zamanda, vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığını, vücutta bir hasar oluştuğunu veya vücut direncinin azaldığını da gösterir. Eğer idrarda lökosit yüksek oranda çıkarsa, bu durum idrar yolu enfeksiyonunun varlığına işaret eder ve hemen antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Lökosit sayısı, idrardaki bakteri ve mikropların fazlalığını da gösterir.

İdrarda lökosit, vücudun bulaşıcı hastalıklara karşı korunma mekanizması olan bağışıklık sistemi ile üretilen beyaz kan hücrelerine verilen addır. İdrar kesesinde, idrar yolunda ve böbrekte oluşan hasarlar ve bulunan bakteri ve mikroplar, idrarda lökosit görülmesine neden olur. Aynı zamanda, vücudun kabul etmediği ve vücuda yabancı olan bazı maddeler de lökosit sayısının artışını etkiler. Vücut, idrarda bulunan zarar görmüş veya hastalıklarla savaşırken ölmüş olan lökositleri idrar yolu ile dışarı atabilmek için daha fazla lökosit üretir. Bu nedenle ölü lökositleri dışarı atmak için lökosit üreten vücutta az miktarda lökosit bulunması normaldir. Ancak, idrar yollarında görülen lökosit miktarının fazla olması, idrar yolu enfeksiyonunun bir habercisidir.


Böbrek Enfeksiyonu

İdrarda lökosit sayısının artmasının nedenlerinden biri böbrek enfeksiyonudur. Bu tür enfeksiyonlar genellikle idrar ile başlayarak böbreklere kadar yayılır. Bağışıklığı zayıf olan kişilerin böbrek enfeksiyonuna yakalanma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca, idrar yolunda ve üretrada görülen iltihap veya idrar kesesi enfeksiyonu da yapılan tahlillerde idrarda çok miktarda lökosit görülmesine neden olur. Cinsel ilişkiye girmek de vücuttaki bakteri ve mikropların idrar yoluna taşınmasına ve enfeksiyona sebep olabilir. Ayrıca, cinsel ilişkiye girmek bakterilerin üretraya yerleşmesine neden olabilir.

Hamilelik

Özellikle hamilelerin sıkça karşılaştığı idrar yolu enfeksiyonu, vajinada oluşan kirlenme sonucunda idrarda lökosit sayısının artmasına sebep olabilir. Gebelik boyunca idrarda protein seviyesinin artması da mümkündür. Eğer bu artış sürekli olarak devam ederse, hamile olan kişinin idrar kesesinde lökosit görülebilir. Bu durumda, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için tahlil yapılmalıdır.

İdrarın Uzun Süre Tutulması

İdrarın idrar kesesinde uzun süre tutulması ve dışarı atılmaması, idrarda lökosit oluşmasına ve artmasına neden olabilir. Bu durum, idrar kesesinin zayıflamasına ve boşalmasının zorlaşmasına sebep olur. Ayrıca, uzun süre tutulan idrar dışarı atılmadığında, idrar kesesinde kalarak lökosit oluşmasına ve çoğalmasına, burada oluşan bakterilerin de idrar yolu enfeksiyonuna yol açmasına neden olabilir. İdrar yollarındaki tıkanıklık da idrarda lökosit görülmesine ve bakterilerin çoğalmasına neden olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ciryal

24 Temmuz 2024 Çarşamba

İdrarda lökosit çıkması ne kadar ciddi bir durumdur? Bu durum enfeksiyon belirtisi midir yoksa başka birşey olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ciryal, idrarda lökosit çıkması genellikle bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilir. En yaygın olarak idrar yolu enfeksiyonlarında (İYE) görülür. Ancak bu durum bazen böbrek taşları, idrar yolu tıkanıklıkları veya başka inflamatuar durumlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kesin nedeni belirlemek için bir doktora başvurman ve gerekli testleri yaptırman önemlidir. Tedaviye erken başlanması, olası komplikasyonları önlemek açısından faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni