Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Her iki kadından biri yaşam süresi boyunca mutlaka idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Bu enfeksiyon, genellikle Escherichia coli (E. coli) bakterisinin mesaneye kadar ilerlemesi ile oluşur. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun erkeklere oranla daha fazla olmasının nedeni, kadınların mesane kanalının erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Kadınlarda oluşan idrar yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %20’si tekrar etme özelliğine sahiptir. Eğer bir kadın son bir yıl içerisinde üç veya daha fazla idrar yolu enfeksiyonu yaşamışsa, bu duruma tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu denir. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini düşürerek ciddi anlamda sıkıntı yaratır.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun meydana gelme nedenlerinden en önemlisi hijyendir. Cinsel organın temizliği ve bakımına gerektiği gibi dikkat edilmezse burada oluşan bakteriler idrar yolu aracılığı ile mesaneye kadar ilerler. Bu yüzden cinsel bölge hijyenine dikkat etmek koruyucu önlemlerin ve tedavilerin başında gelir. Kadınlarda mesane kanalının daha kısa olması, mikropların çok daha çabuk yerleşmesine neden olmaktadır. Vajinal bölgede oluşan üropatojen bakteriler çok hızlı bir şekilde yayılma özelliğine sahiptirler. Bu bakteriler yerleştikten sonra zaman içinde çoğalarak enfeksiyona sebebiyet verirler. Eğer idrarınızı uzun süre tutma alışkanlığınız varsa, bu durum bakterilerin çok daha hızlı ve kolay üremesine neden olur.

Ayrıca bu bakterilerin oluşmasında ve üremesinde tuvalet temizliğinin de çok büyük önemi bulunmaktadır. Özellikle kadınların tuvalet temizliğini arkadan öne değil, önden arkaya olacak şekilde yapmaları çok büyük önem arz eder.

Böbrek Taşı ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

Böbrek taşı olan kadınlarda da idrar yolu enfeksiyonu çok sık bir şekilde oluşur. Bunun nedeni, böbrek taşlarının mesaneyi tıkayarak bakteriler için bir yaşama alanı oluşturmasıdır. Cinsel ilişki de idrar yolu enfeksiyonunun önemli nedenlerinden bir tanesidir. Bu durumda tamamen temizlikle alakalı olup, vajina dışında biriken mikropların cinsel ilişki ile idrar yollarına daha kolay ilerlemesi ile oluşur. Ayrıca cinsel ilişki sırasında vajinanın tahriş olması ve zorlanması da bakteriler için anında uygun ortam yaratır.

Menopoz ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun önemli nedenlerinden biri de kadının menopoz dönemine girmesi ile oluşan östrojen seviyesindeki azalma idrar yolunun iç yüzeyini inceltir ve bu bölge bakterilere karşı son derece hassas hale gelir.

Ortak Kullanım Alanları ve Hijyen

Havuz, deniz, sauna, hamam, spor salonunda kullanılan duşlar gibi ortak kullanım alanlarının kullanımında daha dikkatli davranmak gerekir. Çünkü bu bakteriler sıcak ve nemli ortamlarda daha çok üreyebilen ve bulaşan bakterilerdir.

Belirtiler

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun en önemli belirtileri şunlardır:

  • Çok sık idrara çıkma
  • İdrar sırasında yanma ve sızı
  • Kasık ve yanlarda ağrı
  • Bulanık renkli, keskin ve kötü kokulu idrar

Tedavi

Mutlaka doktor kontrolüne göre bir tedavi uygulanmalıdır. Doktorunuz idrar tahlili yaptıktan sonra gerekirse kültür antibiyogram testi de yapacaktır. Bu sonuçlara göre uygun dozda antibiyotik tedavisi yapılacaktır.

Sonuç

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu, hijyen, yaşam alışkanlıkları ve fiziksel faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisi için kişisel hijyen ve tuvalet temizliğine dikkat etmek, semptomlar görüldüğünde ise vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir. Sağlık profesyonelleri tarafından verilen tedaviler, enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Güncel

İdrar Tetkiki Nasıl Yapılır?

İdrar Tetkiki Nasıl Yapılır?

İdrar Neden Kokar?

İdrar Neden Kokar?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

İdrarda Epitel

İdrarda Epitel